אנדרטת התגליות היא אנדרטת ענק מרשימה בליסבון, לגדות נהר הטז'ו, שחוגגת את "עידן התגליות", התקופה המפוארת ביותר בהיסטוריה של פורטוגל. בעידן הזה של המאה ה-15 וה-16, גילתה פורטוגל נתיבים ימים חובקי עולם והפכה מעצמה גלובאלית משגשגת ראשונה במעלה. פורטוגל שלטה בנמלים מברזיל במערב ועד מקאו במזרח וליסבון הפכה לאחת הערים העשירות באירופה.
האנדרטה, שנבנתה בשנת 1960 ומעוצבת בצורת ספינת קרולה, מוקדשת למגלי ארצות פורטוגלים, כמו גם לגיבורים לאומיים אחרים, שהביאו את פורטוגל אל הגדולה הזו. פסל של אנריקה הספן, חלוץ עידן התגליות, נמצא בחרטום האנדרטה, מול המים. מאחוריו עומדים מגלי ארצות פורטוגלים נוספים, כמו גם גיבורים לאומיים אחרים שבדרך זו או אחרת תרמו להתעצמותה של פורטוגל בעידן התגליות, ביניהם ואשקו דה גאמה (מגלה דרך הים מאירופה להודו), פדרו קברל (שמקובל לראותו כאירופאי הראשון שגילה את ברזיל) ופרדיננד מגלן (הראשון שיצא למסע ימי להקפת העולם).
בסה"כ משולבים באנדרטה 33 פסלים של מגלי ארצות, ספנים, משרטטי מפות, אמנים, מדענים, אנשי דת ודמויות חשובות אחרות של עידן התגליות הפורטוגלי. כל אחת מהדמויות נמצאת בתנועה לפנים, קדימה, בספינת קרוולה המוכנה להפליג.
מן הידועות היא, שמדענים וחוקרים יהודים תרמו תרומה חשובה לעידן התגליות הפורטוגלי. היהודים, שהיו אליטה אינטלקטואלית וכלכלית של פורטוגל, גילו והעבירו ידע שהיה הכרחי להצלחת המסעות הימיים של פורטוגל. הרב אברהם זכות, למשל, היה חוקר פורץ דרך בתחום האסטרונומיה, יועץ ואיש סוד קרוב של מלך פורטוגל בנושאי ניווט ומסעות ימיים.
מתוך כך תהיתי, הכיצד זה שלא מצאתי התייחסות האם מבין הדמויות החשובות שפוסלו באנדרטה, יש יהודים? האם קיבלו גם חוקרים ומשכילים יהודים את ההכרה, על ידי הנצחה באנדרטת התגליות?
מתוך הסקרנות יצאתי וחקרתי ומצאתי, וכאן אפרט את ממצאיי. הממצאים חולקים כבוד עם בני עמנו, שתרמו תרומה חשובה לאחת ההתפתחויות החשובות ביותר בהיסטוריה, שלקחה את האנושות כמה צעדים קדימה.
דמויות יהודיות באנדרטת התגליות
הפורטוגלים, כאמור, עשו בעידן התגליות שימוש בטכנולוגיות ורעיונות חדשניים, רבים מהם של יהודים, בתחומי הקרטוגרפיה, גיאוגרפיה, ניווט ואסטרונומיה, כדי לפתח את הכוח הימי שלהם, לצאת למסעות חובקי עולם, ובסופו של דבר להפוך למעצמה גלובאלית אדירה. היהודים היו חוליה חשובה בגילוי והעברת הידע שהביא את פורטוגל לגדולה.
האם חולקת אנדרטת התגליות כבוד לאישים יהודיים שתרמו להצלחת האימפריה הפורטוגלית? בהעדר מידע מסודר בנושא, וכדי לברר את השאלה, היה עלי ללמוד ולקרוא אודות כל אחת מ-33 האישים שמונצחים באנדרטה. מסקנת המחקר שביצעתי, היא שארבע מבין 33 הדמויות של אנדרטת התגליות הם יהודים, ארבעתם מפוסלים בצד המערבי של האנדרטה.
פדרו נונש (1502 – 1578)
פדרו נונש היה מתמטיקאי פורטוגלי, בן למשפחת אנוסים פורטוגלית. הוא נחשב לאחד מגדולי אנשי המדע והמתמטיקאים של תקופתו.
נונש ידוע בעיקר בזכות תרומתו למדעי הניווט והקרטוגרפיה. הוא ניגש למדעי הים, לראשונה, בצורה מתמטית. הוא המציא כמה מכשירי מדידה והייתה לו תרומה מכרעת לפיתוח מדע הניווט, שאיפשר את המשך מסעות התגליות של פורטוגל.
בדומה למשפחות יהודיות רבות בפורטוגל בזמנו, נאלצה משפחתו של פדרו נונש להמיר את דתה לנצרות הקתולית. הוריו של נונש חיו כיהודים, והוא אולץ לחיות כ"נוצרי חדש". הוא נאלץ להמיר את דתו ולהצניע את שורשיו.
נכדיו של נונש נעצרו ובילו כמה שנים מאחורי סורג ובריח לאחר שהואשמו והורשעו בליסבון על ידי האינקוויזיציה הפורטוגלית בהתחזות ובעיסוק ביהדות בסתר.
פרנאו מנדש פינטו (1509 – 1583)
פרנאו מנדש פינטו היה מגלה ארצות וסופר פורטוגלי. במסעותיו הגיע פינטו ליעדים רבים, כולל הודו, אתיופיה, מוזמביק, תימן, מלזיה, סין, יפן, אינדונזיה וסיאם.
על בני משפחתו של פינטו קיים מידע מועט, אך ייתכן שהיו קרובים רחוקים של משפחת מנדש, משפחה ידועה של אנוסים יהודים שחיו בפורטוגל. אם כך הדבר, פראו מנדש פינטו הוא קרוב משפחה של דונה גרציה מנדש נשיא, בת מנדש המפורסמת ביותר, אשת עסקים, נדבנית ומדינאית אנוסה שחזרה ליהדות.
אברהם קרשקש (נולד ב-1325)
אברהם קרשקש (המכונה Jacome of Majorca) היה קרטוגרף יהודי בן המאה ה-14 מפלמה דה מיורקה, בן לשושלת רבנים. שמו האמיתי הוא "קרשׂקשׂ בן אברהם". לפעמים הוא נזכר גם כ"קרשׂקשׂ היהודי".
קרשקש היה אמן שייצר מפות ובנה שעונים, מצפנים, כלי ניווט ומכשירים ימיים אחרים. בשיתוף עם בנו, יהודה קרשקש, הוא חיבר את האטלס הקטלאני המהולל של שנת 1375. האטלס הזה חיבר מידע ממקורות ישנים וחדשים, והיווה את "הניחוש הטוב ביותר של ימי הביניים למפה של העולם". כמו במפות עולמיות אחרות בנות התקופה, גם באטלס הקטלאני ירושלים תוארה כיושבת במרכז העולם.
ז'ואאו גונסלווש זארקו (1390 – 1471)
ז'ואאו גונסלווש זארקו היה מגלה ארצות, נווט, אביר וחוקר פורטוגלי בשירותיו של אנריקה הספן. הוא ידוע בכך שגילה את איי מדיירה.
מקור שם משפחתו "זארקו" הוא מהמילה הערבית "זארקה", שפירושה "בעל עיניים כחולות". ישנה טענה שהוא היה יהודי מומר ממוצא יהודי ספרדי.
מדען יהודי חשוב שלא קיבל ייצוג באנדרטת התגליות
יש דמות יהודית אחת, חשובה במיוחד, שעל אף שהייתה הדמות היהודית הבולטת ביותר של עידן התגליות הפורטוגלי, משום מה לא קיבלה את הכבוד באנדרטת התגליות. ניתן לה, אם כך, את הכבוד כאן, על ידי כך שנספר את סיפורה.
מדובר ברב אברהם זכות, שהשפיע השפעה רבה על הצלחת מסעותיהם של הפורטוגלים בעידן התגליות. הרב זכות היה מדען, אסטרונום, הסטוריון ומורה, שנולד בסלמנקה, ספרד, בשנת 1452.
לאחר גירוש ספרד של שנת 1492 עבר זכות לליסבון, והיה יועץ בחצר המלך הפורטוגלי. בשירותו עבור מלך פורטוגל, ערך הרב מחקרים בתחום האסטרונומיה ותרם תרומות מדעיות חשובות להצלחת עידן התגליות הפורטוגלי. יש עדויות לכך שזכות היה איש סוד קרוב של המלך, שלא עשה דבר בלי עצתו של זכות בשאלות חשובות הקשורות למסעותיה הימיים של פורטוגל.
ספרו הראשון של הרב זכות, משנת 1478, שתורגם למספר שפות, תיאר את מערכת השמש ועסק בחכמת הניווט.
לאחר מכן, היה זה הרב זכות שהחליף את לוחות העץ של האצטרולוב (כלי הניווט העיקרי עד למאה ה-18, ששימש לקביעת זוויות גרמי השמים ביחס לאופק), ללוחות נחושת. זכות תדרך את הספנים בשימוש באצטרולב ששכלל והכין לטובתם לוחות אסטרונומיים, שאפשרו להם לדעת את מקומם המדויק באופן פשוט, במסעותיהם הימיים לעולם החדש.
ידוע שכריסטופר קולומבוס, מגדולי מגלי הארצות בכל הדורות, קיבל לפני מסעותיו תדרוכים מזכות וגם השתמש בלוחות האסטרונומיים של הרב, וכך גם מגלי ארצות נוספים בעידן התגליות.
תרומתו הרבה של זכות לפורטוגל, לא הגנה עליו מפני מפני גירוש יהודי פורטוגל בשנת 1497. יחד עם בנו, נמלט הרב זכות מפורטוגל לצפון אפריקה. בערוב ימיו הגיע זכות לירושלים, בה חי את שנותיו האחרונות, עד שנפטר בשנת 1515.
תגובות