המוזיאונים של ליסבון והאוצרות שלהם יאפשרו לכם לצלול לתוך המורשת התרבותית של פורטוגל. מאמנות קלאסית ועד מודרניזם, הנה המוזיאונים המומלצים ושאני הכי אוהב בליסבון.
למבקרים בליסבון, אני ממליץ להתמקד קודם כל באזורי התיירות המרכזיים של העיר, ואני כותב על כך כאן. אם נותר לכם זמן פנוי נוסף בליסבון, יש לעיר יש עוד מה להציע עם שפע של אתרים היסטוריים ומוזיאונים, וכל פעילות אחרת לפי העדפותכם ותחומי העניין שלכם. הנה כמה רעיונות.
שימו לב: חלק נכבד מהמוזיאונים של ליסבון נכללים בחבילה של הליסבון קארד.
בפוסט הזה:
מוזיאונים מומלצים באזור רובע בלם של ליסבון
- המוזיאון הימי
- מוזיאון אוסף בֶּרָארְדוֹ
- מוזיאון הכרכרות הלאומי
- מנזר ז'רונימוש
- מגדל בלם
- ארמון אז'ודה
- מוזיאון MAAT לאמנות, ארכיטקטורה וטכנולוגיה
- מוזיאון החשמל
- מידע לתשומת לב הנרשמים לסיור מודרך בעברית ברובע בלם של ליסבון
מוזיאונים מומלצים באזור ליסבון הקלאסית (הרובעים באישה, באירו אלטו, שיאדו)
מוזיאונים מומלצים באזור רובע אלפמה וסביבותיו
מוזיאונים מומלצים באזורים אחרים של ליסבון
מידע נוסף בנושא מוזיאונים בליסבון
מוזיאונים מומלצים באזור רובע בלם של ליסבון
את רובע בלם של ליסבון אפשר לכנות "רובע המוזיאונים של ליסבון". בלם, שידועה בכמה נקודות ציון היסטוריות נפלאות כמו מגדל בלם ומנזר ז'רונימוש, היא גם ביתם של שפע מוזיאונים נפלאים. הנה אלה מהם שאני אוהב במיוחד.
המוזיאון הימי (Museu de Marinha)
לפורטוגל יש היסטוריה עשירה של דומיננטיות באוקיינוסים והרפתקאות ימיות. המוזיאון הימי בליסבון, כיאה למוזיאון של אימפריה ימית בדימוס, הוא אחד מהחשובים באירופה בתחומו.
זהו מוזיאון מעניין, ובעיניי הוא שווה ביקור במסגרת ביקור בבלם, בעיקר כדי לחוש עוד את ולהתקרב אל “עידן התגליות” ואל עולמם של מגלי הארצות הפורטוגלים. החלק שהכי אהבתי בביקור הוא האולם הגדול עם דגמי הספינות בגודל אמיתי.
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
אתר המוזיאון: כאן
כרטיסים: כאן
מוזיאון אוסף בֶּרָארְדוֹ (Museu Coleção Berardo)
המוזיאון הזה, ששוכן במרכז התרבות של בלם, מציג את אחד האוספים הפרטיים החשובים באירופה של אמנות מודרנית. שוחרי תרבות יהנו כאן מיצירות, בין היתר, של פיקאסו, מירו, אנדי וורהול, רוי ליכטנשטיין, פרנסיס בייקון, דייויד הוקני, פאולה רגו הפורטוגלית ומאמנות מופשטת, סוריאליסטית ופופ.
על הביקור שלי במוזיאון אוסף ברארדו כתבתי בהרחבה כאן
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
אתר המוזיאון: כאן
כרטיסים: כאן
מוזיאון הכרכרות הלאומי (Museu Nacional dos Coches)
המוזיאון מציג מגוון עשיר של עשרות מרכבות יפהפיות, מכל המינים והסוגים, שהיו שייכות למשפחת המלוכה ולאצולה של פורטוגל. זהו אחד מאוספי המרכבות הטובים בעולם, והוא מעניק הבנה טובה של התפתחות המרכבות, מבחינה טכנית ואומנותית, החל מן המאה ה-16 ועד למאה ה-19.
אני אוהב מרכבות. הן מסע בזמן, בכלי שהשימוש בו נעלם מן העולם, לימים שבהם בעלי חיים הסיעו בני אדם. כשאני מביט בכרכרה ומפעיל את הדמיון, אני שומע את רקיעות פרסות הסוסים הדוהרים ואת הצלפות השוט של הסייס, וגם חש את קפיצות גלגלי המרכבה על גבי הדרך המשובשת. עם דמיון מפותח שכזה, ברור שנהניתי מהביקור במוזיאון המרכבות הלאומי בליסבון. יחד עם זאת, יש לי גם ביקורת. כתבתי בהרחבה כאן על הביקור שלי במוזיאון.
מיקום בגוגל מפות: הנה
אתר האינטרנט של המוזיאון: כאן
כרטיסים: כאן
מנזר ז'רונימוש (Mosteiro dos Jerónimos)
מנזר ז'רונימוס הוא הסמל המרשים ביותר לכוחה ולעושרה של פורטוגל של עידן התגליות. המנזר הוא יצירת מופת של אמנות מנואלית, שאופיינית לאימפריה הימית הפורטוגלית של עידן התגליות. המלך מנואל הראשון בנה אותו בשנת 1502 כדי להנציח את מסעו של מגלה הארצות ואשקו דה גאמה להודו. קברו של דה גאמה נמצא בתוך הכניסה המעוטרת להפליא לכנסייה המרשימה של המנזר. לחלקו הפנימי של המנזר יש מגוון של אגפים. הכי נהניתי מהחצר הפנימית הנפלאה, המוקפת שדרת עמודים. בנוסף, אהבתי במנזר את חדר האוכל של הנזירים, אריחי האזולז’ו היפהפיים שמכסים את הקירות ואגף המקהלה.
תורי הכניסה למנזר עלולים להיות ארוכים, ארוכים מאד.
מיקום המנזר בגוגל מפות: הנה
כרטיסים: כאן
מגדל בלם (Torre de Belém)
מגדל בלם הוא אחד מהסמלים הידועים ביותר של ליסבון ושל פורטוגל. המגדל הזה, כמו מנזר ז'רונימוש, הוא יצירת מופת של אמנות מנואלית. הוא הוקם בתחילת המאה ה-16 כדי להגן על הכניסה לנמל ליסבון. בתוך המגדל תוכלו לגלות את מפלסיו השונים, כולל מרפסות נהדרות, צינוק ומדרגות תלולות, צרות ומפותלות שיובילו אתכם אל לתצפית נהדרת בראש המגדל.
תורי הכניסה למגדל עלולים להיות ארוכים מאד.
על הביקור שלי במגדל בלם כתבתי בפוסט הזה.
מיקום המגדל בגוגל מפות: הנה
כרטיסים: כאן
ארמון אז'ודה (Palácio Nacional da Ajuda)
זהו מעון מלכותי שבנייתו החלה בשנת 1795. הוא מתפקד כיום כמוזיאון ותוכלו לגלות בו על חיי השפע וההדר של משפחת המלוכה הפורטוגלית וגם להתפעל מאולם נשפים ענק, ציורים, נברשות, רהיטים, שטיחי קיר וכלי זהב יפהפיים. הדיירת המלכותית האחרונה, המלכה מריה, מתה בארמון בשנת 1911.
על הביקור שלי בארמון אז'ודה כתבתי בהרבה בפוסט הזה.
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
כרטיסים: כאן
מוזיאון MAAT לאמנות, ארכיטקטורה וטכנולוגיה (MAAT – Arte, Arquitetura e Tecnologia)
המוזיאון הזה, שמשלב בין אמנות, אדריכלות וטכנולוגיה, הוא מרכז תרבותי חדש ועדכני בליסבון. הוא מציג את הקשר בין אמנות לטכנולוגיות חדשות, באמצעות תערוכות ובינלאומיות של אמנים ואדריכלים עכשוויים.
למבנה המוזיאון יש עיצוב נפלא, שהפך להיות אחד מהסמלים המודרניים של ליסבון. זהו בניין מפותל עם אריחים לבנים, שדומה לגל העולה לעבר הנהר. גם אם לא נכנסים פנימה כדי לראות את התערוכות, מומלץ לעלות לתצפית שעל גג המוזיאון.
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
אתר האינטרנט של המוזיאון: כאן
כרטיסים: כאן
הנה תמונות שצילמתי, של המבנה היפהפה של המוזיאון:
והנה תמונות שצילמתי בביקור באחת התערוכות במוזיאון MAAT (תערוכה זמנית בשם UTOPIA/DISTOPIA):
מוזיאון החשמל (Museu Benfica, Estadio da Luz)
מוזיאון החשמל של ליסבון שוכן במבנה תחנת הכוח הישנה של ליסבון, על גדות נהר הטז’ו, ממש לצד מוזיאון MAAT, עם נוף נפלא של הנהר ושל גשר ה-25 באפריל. התחנה הזו הוקמה בתחילת המאה הקודמת וסיפקה חשמל לעיר במשך שנים רבות.
התצוגה הקבועה של המוזיאון כוללת את המכונות הענקיות המקוריות של תחנת הכוח, כמו גם סיפורים אנושיים מההיסטוריה של תחנת הכוח וגם הסברים טכניים על האופן שבו היא ייצרה חשמל.
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
מידע לתשומת לב הנרשמים לסיור מודרך בעברית ברובע בלם של ליסבון
למטיילים שנרשמו אל סיור מודרך בעברית ברובע בלם של ליסבון, שימו לב:
(1) נקודת המפגש של הסיור ברובע בלם נמצאת בסמוך למוזיאון הכרכרות הלאומי. על כן, אם הסיור שנרשמתם אליו מתקיים אחה"צ, זה יכול להיות רעיון טוב ליהנות מביקור במוזיאון לפני הסיור ולהמשיך ממנו אל נקודת ההתחלה של הסיור. גם מוזיאון MAAT לאמנות, ארכיטקטורה וטכנולוגיה ומוזיאון החשמל (שנמצאים במרחק של כ-10 דקות הליכה מנקודת ההתחלה של הסיור) יכולים להיות מתאימים לבילוי של לפני סיור אחה"צ בבלם.
(2) אם תבקרו ביום הסיור, לפניו, במוזיאונים ובאתרים האלה בבלם – מוזיאון אוסף בֶּרָארְדוֹ, מנזר ז’רונימוש, מגדל בלם – סביר להניח שתלכו ברגל מהם אל נקודת ההתחלה של הסיור במסלול שחופף באופן כזה או אחר למסלול הסיור.
מוזיאונים מומלצים באזור ליסבון הקלאסית (הרובעים באישה, באירו אלטו, שיאדו)
המוזיאון הארכיאולוגי קָרְמוֹ (Museu Arqueológico do Carmo)
המוזיאון הזה שוכן במבנה שנבנה בשנת 1389 כמנזר ושרד, בקושי, את רעידת האדמה שהכתה בליסבון בשנת 1755. המבנה ממחיש את עוצמתו של הטבע ואת המכה האדירה שהנחיתה רעידת האדמה על ליסבון. מומלץ. כתבתי כאן על הביקור שלי במוזיאון.
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
אתר האינטרנט של המוזיאון: כאן
כרטיסים: כאן
לישבואה סטורי סנטר (Lisboa Story Center)
זהו מוזיאון חדיש (יחסית) ואינטראקטיבי שמוקדש לסיפורה של בירת פורטוגל. המבקר במוזיאון יוצא למסע של כ-60 דקות בזמן, בעקבות האירועיים המרכזיים בהיסטוריה של ליסבון.
ביקרתי. נחמד, אבל לא מדהים. מתאים גם לילדים וגם למבוגרים. המוזיאון מעניק מבוא ידידותי, טכנולוגי ומהנה להיסטוריה של העיר, כולל המחשה של רעידת האדמה שהיכתה בעיר. זה מקום טוב לבקר בו בתחילת הביקור בליסבון. לאחריו, יהיה למבקר ידע מוקדם והקשר כללי לגבי אתרים היסטוריים בעיר ואירועים חשובים בתולדות פורטוגל. הסרטון על רעידת האדמה של שנת 1755 מאד מרשים בעיניי וממחיש את עוצמת הרעש והנזק שהוא גרם לעיר.
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
אתר האינטרנט של המוזיאון: כאן
כרטיסים: כאן
מוזיאונים מומלצים באזור רובע אלפמה וסביבותיו
מוזיאון האזולז'ו הלאומי (Museu Nacional Do Azulejo)
אזולז'ו היא אמנות פורטוגלית של ציור על אריחי קרמיקה. זהו אולי המוזיאון הבולט והמיוחד ביותר בליסבון, עם אריחי אזולז'ו מכל הסוגים, המינים, הצבעים, התקופות והמסורות.
במיוחד במוזיאון הזה מפאנל אזולז'ו של 36 מטרים שמציג את ליסבון של לפני רעידת האדמה של שנת 1755. נהדר!
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
כרטיסים: כאן
מנזר וינסנט הקדוש מחוץ לחומות (Mosteiro de São Vicente de Fora)
המנזר הוקם בסביבות שנת 1147 על ידי המלך הפורטוגלי הראשון, אפונסו אנריקש, שנשבע לבנות כנסיות באתרים בהם חיילים פורטוגליים וצלבנים צפון אירופאיים שלחמו במורים נקברו. זו פנינה מרשימה בלב ליסבון העתיקה, מלאה במגוון של תצוגות מעניינות.
אני ממליץ בחום על הביקור במנזר הזה. הכי אני אוהב במנזר את סדרת האריחים הנושאים איורים של סצנות מן המשלים המפורסמים של לה-פונטן. כתבתי על המנזר בהרחבה כאן.
מיקום המנזר בגוגל מפות: הנה
אתר האינטרנט של המנזר: כאן
כרטיסים: כאן
מוזיאונים מומלצים באזורים אחרים של ליסבון
מוזיאון קאלוסט גולבנקיאן (Museu Calouste Gulbenkian)
במתחם הפארק הנהדר של גולבנקיאן יש מוזיאון שבו שוכן אוספו הקבוע של קאלוסט סרקיס גולבנקיאן, איש עסקים ארמני מתורכיה ובעל אחד מאוספי האמנות הגדולים בעולם. קרן שהקים, הייתה אחראית להקמת מוזיאון האמנות על שמו בליסבון, שבו נמצא אוספו הקבוע. בנוסף הוקם במתחם מוזיאון לאמונות מודרנית.
הפארק מקסים, אני אוהב לבלות שם עם משפחתי, וגם האוסף הקבוע שבמוזיאון יוצא מן הכלל. מומלץ בחום! אודות אחת מהיצירות שמצאו חן בעיניי במוזיאון הזה כתבתי כאן.
המיקום בגוגל מפות: הנה
אתר האינטרנט של המוזיאון: כאן
כרטיסים: כאן
האושנריום של ליסבון (Oceanário de Lisboa)
לאושינריום של ליסבון יש אוסף גדול של בעלי חיים ימיים – פינגווינים, שחפים, לוטרות, כרישים, סוסוני ים, סרטנים, כוכבי ים, קיפודי ים, שושנות ים, תמנונים, חלזונות ים, ועוד ועוד. התצוגה המרכזית היא במיכל מים ענקי שיש בו כ- 100 מינים מרחבי העולם.
ביקרתי באושינריום של ליסבון עם משפחתי, ונהנינו מאד. זהו בן הדוד הפורטוגלי של המצפה התת ימי באילת. מומלץ לילדים ולמבוגרים אוהבי טבע וים. אני לא אוהב לראות חיות בכלובים, אבל עושה רושם שבאושינריום לפחות דואגים להם. במיוחד התרשמתי מ”דג השמש”, וכתבתי על כך בהרחבה כאן. הביקור באושנריו הוא הזדמנות גם לגלות את רובע פארק האומות של ליסבון.
מיקום האושנריום בגוגל מפות: הנה
אתר האינטרנט של האושנריום: כאן
כרטיסים: כאן
מוזיאון בנפיקה ואיצטדיון האור (Museu Benfica, Estadio da Luz)
כדורגל הוא שיגעון לאומי בפורטוגל, וביקור באיצטדיון של בנפיקה ליסבון ובמוזיאון של הקבוצה מאפשר נגיעה בשיגעון היוקד והחינני הזה. לבנפיקה יש הרבה, הרבה, הרבה גביעים והיסטוריה מפוארת של הישגים.
בליסבון, או שאתה אוהד בנפיקה, או שאתה אוהד ספורטינג. אני בנפיקה. לביקור במוזיאון של בנפיקה היו עבורי שני שיאים. הראשון, הביקור ב”איצטדיון האור” (Estadio da Luz) היפהפה. והשני, משחק וידאו נחמד שמאפשר למבקר לבעוט כדורגל לשער דיגיטאלי, מול שוער דיגיטאלי. נחמד!
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
כרטיסים: כאן
מוזיאון בורדאלו פיניירו (Museu Bordalo Pinheiro)
במתנ"ס של שכונת הילדות שלי בתל-אביב, הייתה מורה לקרמיקה וקדרות לילדים, יפה שמה. הייתי ילד בשנות ה-70 וה-80 ואני זוכר חברים מסובבים גושי חימר באובניים וחוזרים מהחוג של יפה עם יצירות חרס חומות של כדים, מאפרות, ספלים, פמוטים ומיני פסלים בצורות משונות.
אני, למען האמת, נמשכתי אז יותר למשחק כדורסל וכדורגל במגרש הגדול. קדרות עניינה אותי פחות. ברבות השנים תחומי העניין שלי התרחבו ובסוף השבוע האחרון הפלא ופלא גם לכלי חרס התחברתי.
לא רחוק מהבית שלי בליסבון יש מוזיאון שמציג יצירות של רפאל בורדלו פיניירו, פורטוגלי בן המאה ה-19 שהיה אמן קדרות ידוע ואחד מהאישים המשפיעים בפורטוגל של זמנו. נותרו מעט מוזיאונים בליסבון שטרם ביקרתי בהם, אז ניצלתי יום של סופשבוע כדי לבקר שם עם בתי המתוקה.
רפאל בורדלו פיניירו ידע לעצב כלים ופסלים ביופי שכזה, כפי שלא ראיתי כלי קרמיקה מעולם. אריות שואגים, תרנגולת דוגרת, ראש חזיר על צלחת, קופיפים, צפרדעים, דגים וגם לובסטרים עשויים חרס. בלונדיני שדומה לטראמפ, גורילה, ברווז עם כובע, עכבישים, איש שמן עם שפם, סוסון ים, לימונים וגם אננס! יצירות מלאות הומור, צבע ומקוריות, שמחה גדולה. נהניתי במוזיאון, כך אף בתי וגם אתם גם מוזמנים ליהנות מהתמונות שצילמתי.
יפה האגדית, כך יצא לי לקרוא איפשהו בפייסבוק, עדיין מלמדת את ילדי השכונה בחוג לקדרות, שתזכה לשנים ארוכות וטובות. ואני, ממרחק השנים והקילומטרים בליסבון, שמחתי לגלות בפורטוגל יופי חדש וגאוני של קרמיקה וגם להיזכר בכלי החרס של המתנ"ס של ילדותי, שיש להם את היופי המיוחד והמתוק שלהם.
מיקום המוזיאון בגוגל מפות: הנה
מידע נוסף בנושא מוזיאונים בליסבון
שעות וימי הפעילות של מוזיאונים בליסבון
לכל אחד מהמוזיאונים של ליסבון יש לו"ז פעילות משלו. חלק מהמוזיאונים סוגרים שעריהם בימי ב', אחרים בימי ג' או ביום אחר בשבוע, ויש גם כאלה שפעילים שבעה ימים בשבוע. בפוסט הנ"ל, לצד ההתייחסות לכל מוזיאון, הוספתי לינק לאתר המוזיאון וגם למידע בגוגל מפות, שם תוכלו לברר את שעות הפעילות ולתכנן בהתאם.
למען היעילות, ערכתי ריכוז של המידע באופן הבא:
- מתוך המוזיאונים והאתרים הנ"ל, אלה שפעילים בכל ימות השבוע הם:
- מתוך המוזיאונים והאתרים הנ"ל, יש אחד שיום א' הוא יום המנוחה שלו: המוזיאון הארכיאולוגי קָרְמוֹ.
- מתוך המוזיאונים והאתרים הנ"ל, אלה שיום ב' הוא יום המנוחה שלהם הם:
- מתוך המוזיאונים והאתרים הנ"ל, אלה שיום ג' הוא יום המנוחה שלהם הם:
- מתוך המוזיאונים והאתרים הנ"ל, יש אחד שיום ד' הוא יום המנוחה שלו: ארמון אז'ודה.
אני עושה כמיטב יכולתי לשמור את הרשימה הנ"ל עדכנית ומדויקת, אבל אנא, לפני שאתם נוסעים למוזיאון, בררו היטב באתר האינטרנט של המקום את שעות הפעילות העדכניות, ליתר ביטחון. 🙂
תגובות