ארמון פנה בסינטרה הוא אחד מאתרי התיירות הטובים ביותר בפורטוגל, ומהיפים באירופה כולה. הוא דוגמה נפלאה לסגנון האדריכלי הרומנטי של המאה ה-19. הוא גם פנינה של טבע ומסביבו שבילי יער רומנטיים, סלעי ענק, גנים נהדרים ונקודות תצפית עוצרת נשימה.


טיפים למטיילים בארמון פנה:

  • טיפ 1: החלק הפנימי של ארמון פנה (החדרים שלו) יפה אמנם, אבל אם התור בכניסה ארוך, עדיף לדעתי לוותר על הכניסה לחדרי הארמון. החלק המרשים של ארמון פנה הוא הצד החיצוני שלו, ההיקפי, עם מרפסות הנוף הנהדרות של הארמון. התמקדו באיזורים הפתוחים של הארמון ושל פארק פנה וחסכו לעצמכם עמידה מתישה בתור.
  • טיפ 2: כשאתם מבקרים בארמון פנה בסינטרה, שימו לב לפסל של טיפוס מפחיד במיוחד.

"רומנטיקה
עוד חלום קטן
רומנטיקה לילית
עוד ספסל בגן
רומנטיקה בין פנסי העיר
ואם יפול כוכב הלילה נבקש אותו
עוד לילה לאהוב"

אם אינכם מכירים את השיר, אל תרגישו שלא בנוח. מדובר בשיר עם 3,506 צפיות ביוטיוב נכון לכתיבת שורות אלה. אולי תזכרו אותו מתחרויות קדם האירוויזיון של שנות ה-80. צביקה פיק שירה, יובל דור (מ"הכל עובר חביבי") מילים, תהנו (או שלא):

"הורה" של אבי טולדנו, אגב, זכה באותה התחרות, והשיר של צביקה הגיע למקום השישי. מכובד.


ארמון פנה בסינטרה – ארמון רומנטי מאד!

מה בין ארמון פנה, אחד מהמבנים המפורסמים של פורטוגל, יעד לטיול יום בסביבות ליסבון, לבין צביקה פיק, האמן הישראלי שהופיע הכי הרבה פעמים בקדם אירוויזיון? התשובה – רומנטיקה.

ארמון פנה, סינטרה

התנועה הרומנטית הייתה תנועה אינטלקטואלית ואמנותית שהתפתחה באירופה בשלהי המאה ה-18. הרומנטיקנים מדגישים את הייחודי והאותנטי שברוחו של האדם. האדם הרומנטי מכונן לעצמו, מתוך עצמו, את האמת האישית שלו, שאינה בהכרח משותפת לאחרים ואינה מחוייבת לערכים שנתקבעו במסורת. בכך, יצאו הרומנטיקנים כנגד רוחה של תנועת הנאורות, ושהייתה דומיננטית בחיים האינטלקטואליים במערב ובמרכז אירופה לאורך רוב המאה השמונה עשרה, ששמה דגש על האוניברסלי והמשותף לכל בני אדם, אמת אחת ויחידה.

ארמון פנה מהווה את אחד מהביטויים המרכזיים של רומנטיקה בעולם. וודאי הוא אינו מבטא אמת אחת ויחידה או ציות למסורת אחת, והוא יצירה אותנטית ויחידה מסוגה. ארמון פנה משלב שפע של סגנונות אקזוטים, באופן שאופייני לטעם הרומנטי. ניתן למצוא בו אלמנטים ניאו-גותיים, ניאו-איסלמיים ושל ניאו-רנסנס. הארמון גם מתכתב עם מבנים פורטוגלים בולטים, דוגמת מגדל בלם.

המלך פרדיננד, שהפך את המנזר הישן של פנה למשכן מגורים דמוי טירה, הושפע מהרומנטיקה הגרמנית, מטירות על גדות הריין ומארמונות גרמניים.


ההיסטוריה של ארמון פנה

יש כל מיני דרכים לספר את ההיסטוריה של בניית ארמון פנה. הנה הדרך שמצאתי מתאימה לנסיבות ענייננו. אנקדוטות בתולדות ארמון פנה, קליל ותמציתי ככל שניתן, להלן:

  • ראשיתו של ארמון פנה בימי הביניים, אז הוקמה קפלה המוקדשת לגבירתנו מפנה על ראש הגבעה שמעל לסינטרה.
  • המלך מנואל הראשון (1495–1521), שחיבב את המקום, הורה בשנת 1511 על בניית מנזר באותו האתר, שנתרם למסדר הירונימוס.
  • במשך מאות של שנים פנה היה מקום קטן ושקט לתפילה ומדיטציה, עם לא יותר מ-18 נזירים ששכנו בו.
  • ברעידת האדמה של 1755 בליסבון המנזר נחרב. הקפלה, לעומת זאת, כמעט ולא נפגעה.
  • במשך עשורים חורבות המנזר הוזנחו והמקום ננטש לחלוטין מאז 1834, כאשר המסדרים הדתיים בפורטוגל דוכאו.
  • ב-1838 הנסיך פרדיננד השני החליט לרכוש את המנזר הישן, את האדמות שהקיפו אותו, את הטירת המורית הסמוכה ואחוזות נוספות באיזור, ולהפוך את שרידי המנזר לארמון שישמש כמעון הקיץ של משפחת המלוכה של פורטוגל.
  • עבודות הבנייה להקמת הארמון התבצעו בין השנים 1842–1854. המלך פרדיננד והמלכה מריה השנייה היו מעורבים וקבעו בנושאים עיצוביים.
  • לאחר מותו של פרדיננד, נמכר הארמון על ידי אשתו השניה אליזה, הרוזנת מאדלה, למלך לואיש, שהשיב אותו למשפחת המלוכה.
  • ב-1889 קנתה המדינה את הארמון המדינה, ולאחר המהפכה הרפובליקאית של 1910 הוא סווג כאתר לאומי והוסב למוזיאון.
  • המלכה האחרונה של פורטוגל, עמליה, בילתה את הלילה האחרון לפני שעזבה את פורטוגל לגלות, בארמון.
  • הארמון הוזנח, ועם הזמן צבעי הצהוב והאדום של הארמון דהו. הוא היה אפור במשך שנים רבות. לקראת סוף המאה ה-20 הארמון שוקם נצבע מחדש בצבעים המקוריים.
  • עבודות שיפוץ בשנת 1994 החזירו לארמון את צבעיו החיצוניים מקוריים – ורוד למנזר הישן ואוֹכְרָה (צבע הנמצא בין הצהוב לחום) לארמון החדש.
  • הנוף התרבותי של סינטרה, והארמון בתוך כך, הוכר בשנת 1995 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.

האגפים של ארמון פנה

ארמון פנה בסינטרה כולל שני אגפים:

  • האגף הראשון, המנזר המנואליני הקדום של מסדר הירונימוס, כולל האכסדרה, חדר האוכל, חדר תשמישי הקדושה והקפלה הרנסנסית-מנואלינית, ושולבו באגף הזה גם מגדל שעון ומרפסת רחבה, עם תותח שמש שכשהיה פעיל ירה בכל יום בצהריים. האגף
  • השני הוא זה שנבנה במאה ה-19 על ידי המלך פרדיננד השני. האגפים הללו מוקפים על ידי מבנה ארכיקטקטוני שלישי שהוא גירסה דמיונית של מבצר, שניתן להלך סביבו ושכולל חומות, מגדלי שמירה, מנהרה בכניסה ואפילו גשר-מתקפל.

פנים הארמון

החלק הפנימי של ארמון פנה בסינטרה, הותאם לשמש מעון קיץ של משפחת המלוכה. תשומת לב מיוחדת לשטיחים המדהימים ולקירות צבועים בצביעת טרמפלוי מיוחדת (שעושה שימוש בדימויים מציאותיים כדי ליצור אשליה אופטית שהחפצים המתוארים הם תלת מימדיים).


פארק פנה – פארק רומנטי

פארק פנה, שטח עצום סביב ארמון פנה בשטח של כ-200 דונם, הוקם בהוראתו של המלך פרדיננד. גם הפארק הושפע מהתנועה הרומנטית. הפארק נבנה בסגנון הגנים הרומנטיים של אותה התקופה, עם שבילים צרים ומתפתלים, ספסלי אבן ועצים וצמחים מצפון אמריקה, סין, יפן, אוסטרליה, ניו זילנד, וארבע קצוות תבל. הודות לאקלים המתון והלח של גבעת סינטרה, יצר פרדיננד פארק אקזוטי וחדש לחלוטין עם יותר מ-500 זנים של עצים.


כרטיסים לארמון פנה

מומלץ לרכוש לקנות כרטיסים לארמון פנה סינטרה מראש. מידע נוסף כאן.


ביקור בארמון ופארק פנה – רומנטי, תרתי משמע

סינטרה שופעת טבע סוער ומבנים יפהפיים. זהו אכן מקום ורומנטי, הן מהפן האמנותי והן מהפן הרגשי, והביקור בו מומלץ בחום. טיילו בארמון ובפארק בנחת, ההנאה מובטחת.

תגובות

שובל
תודה על ההסבר
רחלה
מרתק! נהנית לקרוא מה שאתה כותב

כתיבת תגובה