פורטוגל היא מקום שקט, אפילו חרישי. בית קפה בליסבון יכול להיות מלא בלקוחות, אבל בכל זאת שליו. נדמה שבפורטוגל האנשים לוחשים. צפירות רכב הן עניין נדיר בכבישים. כאן ממתינים בסבלנות. אין רעש. מישהו הוריד את הווליום. לחצו Mute בשלט. שקט ורגוע.
באחד מהסיורים שאני מדריך בליסבון, נעמדתי עם קבוצת מטיילים ישראלית מול מעלית סנטה ז'וסטה, בעיר התחתית של ליסבון. סיפרתי למטיילים על המעליות של ליסבון, ובעוד אני מספר נעמדה מאחורי קבוצה קולנית של אנשים. הם דיברו בקול רם מאד, ואני בקושי הצלחתי לשמוע את עצמי. הם המשיכו לקשקש בקולי קולות, וכשלא יכולתי עוד להתמודד בקולי מול עוצמת הדיבור שלהם, עצרתי את הסבריי. "ספרדים", הסברתי לקבוצה המטיילים שלי. "אפשר לזהות לפי הווליום", הוספתי בעוקצנות מחויכת. הקבוצה חלפה על פנינו סופסוף ויכולתי להמשיך בהסבר.
השכנים של פורטוגל
לפורטוגל יש שני שכנים: הים, וספרד. הראשון, עמוק, סוער ורטוב. השני, נתפס לאורך תקופות ארוכות בהיסטוריה כיריב מסוכן ובוגדני.
תמיד רבץ איום לפתחה של פורטוגל, עד כדי פרנויה, ששכנתה ממזרח תנגוס בשטחה ואפילו תספח אותה. מכל העמים והתרבויות של חצי האיברי שניסו להיחלץ מהאחיזה של ספרד, פורטוגל הייתה המצליחה ביותר (הקטלונים והבסקים, למשל, הצליחו פחות). פורטוגל, מאז הוכרה כממלכה עצמאית בשנת 1143 על ידי האפיפיור, ובעקבותיו על ידי מלך קסטיליה, שמרה על עצמאותה עד לימינו אנו, פרט לתקופה של 60 שנים שבה משלו הספרדים בפורטוגל.
השלטון הספרדי בפורטוגל ומלחמת השבת הכתר הפורטוגזי
בשנת 1578 פקד את בית המלוכה של פורטוגל משבר ירושה. המלך סבשטיאו הראשון, שיצא לקרב במרוקו, נעדר בקרב, וככל הנראה נהרג. המועמד הראוי ביותר לרשת את כתר על פי ייחוסו השושלתי ודיני הירושה, היה מלך ספרד פליפה השני, שהוכרז בשנת 1581 כמלך פורטוגל. כך אוחדו האימפריות באיחוד האיברי. על הנישואין הללו, וגם על הרוחות היבשות המגיעות לפורטוגל ממזרח ומייבשות את יבוליה, אומר פתגם פורטוגלי ישן:
"מספרד לא יגיעו רוחות טובות, וגם לא נישואין טובים"
השלטון הספרדי בפורטוגל התנהל עד שנת 1630, באופן יחסי, על מי מנוחות. ספרד המעיטה להתערב בענייניה של פורטוגל. החוקים, המטבע והממשל הפורטוגזי נותרו על כנם. החל משנת 1630, תחת שלטונו של מלך ספרד פליפה הרביעי, הגבירה ספרד את מעורבותה בפורטוגל והיחס למקומיים תואר כיחס של בוז. הדבר עורר אי שקט. אצילי פורטוגל, שחששו מפגיעה במעמדם, יזמו בשנת 1640 מרד בספרדים. מזכיר המדינה, מיגל דה ואסקונסלוש, הושלך מהחלון. דוכס ברגנסה אותר כיורש ראוי והוכתר כמלך פורטוגל, ז'ואאו הרביעי. 60 שנות שלטון ספרד בפורטוגל באו לסופן. בקרבות והתכתשויות שנמשכו עד שנת 1668, ששמן מלחמת השבת הכתר הפורטוגזי, ניסתה ספרד להחזיר לעצמה את השלטון בפורטוגל, אך לבסוף, הכירה ספרד בריבונותה של פורטוגל בהסכם ליסבון משנת 1668.
השבת הכתר הפורטוגזי בשנת 1640 היא אירוע חשוב ומלא גאווה לאומה הפורטוגלית. עד לימינו חוגגים הפורטוגלים מדי שנה, ביום הראשון של חודש דצמבר, חג לאומי המציין את השבת הכתר לפורטוגל מידי הספרדים.
כיכר רסטודרורש (Praça dos Restauradores)
כיכר רסטורדורש של ליסבון מוקדשת לשיקום עצמאותה של פורטוגל בשנת 1640. אובליסק מפואר בגובה 30 מ' ניצב במרכז הכיכר המרובעת. הוא נושא את השמות והתאריכים של קרבות מלחמת השבת הכתר הפורטוגזי. בבסיס הפסל ישנן שתי דמויות ברונזה, האחת מסמלת "עצמאות" והשנייה "ניצחון". מדרכת הכיכר מעוצבת בתבניות פסיפס של מדרכה פורטוגלית.
הכיכר נמצאת בלב העיר התחתית של ליסבון, בין כיכר רוסיו לאבנידה דה ליברדדה. הכיכר, על אף שבד"כ אינה זוכה לתשומת לב, היא אחת מהכיכרות היפות והמגוונות של ליסבון ומקיפים אותה מבנים מעניינים. Palácio Foz הוורוד הוא ארמון מפואר שנבנה בין המאה ה-18 למאה ה-19 (נמצאת בו כיום לשכת התיירות הראשית של פורטוגל). קולנוע עדן הישן (“Teatro Eden”), המשמש כיום כמלון בוטיק אקסקלוסיבי, עוצב בשנת 1930 עם חזית בסגנון אר דקו ייחודי. עוד ראוי לציון קולנוע קונדש (Condes) הישן שנבנה בסגנון מודרניסטי בשנת 1950, ושכיום נמצא בו ההארד-רוק קפה של ליסבון. בקרבת הכיכר נמצאת "מעלית גלוריה" (Elevador da Gloria), שמקשרת את העיר התחתית עם שכונות Bairro Alto העילית.
בכיכר ישנה תחנת מטרו ששמה Restauradores, שנמצאת על קו המטרו הכחול של ליסבון.
סוף דבר
כיום, הפורטוגלים אינם עוינים את הספרדים. שתי המדינות מסתדרות יפה. ההיסטוריה המורכבת של היחסים בין שני העמים, באה לידי ביטוי בימינו בפתגמים עוקצניים וטרוניות ציניות שיש לפורטוגלים ולספרדים לומר האחד על רעהו. הרגע ההוא, שבו סיננתי תלונה מחויכת על הספרדים שהרעישו ברחוב הראשי של ליסבון, היה עבורי רגע חשוב. ממש כמו פורטוגלי עם שורשים, באתי בטענות על הספרדים שהשתלטו בקולותיהם הרועמים על רחובות ליסבון השקטים. תהליך הקליטה שלי בפורטוגל, אם כך, מתקדם בהצלחה!
תגובות