שער אוגשטה הוא שער הכניסה לעיר התחתית של ליסבון. פני השער פונים אל כיכר המסחר, והוא אחד מהמבנים הבולטים בעיר. השער עשוי אבן והוא עוצב בשנת 1755 כשער כניסה לעיר. במקור עוצב כמגדל פעמון, הבנין לבסוף שונה לקשת, וגירסתו הנוכחית, הכוללת שישה עמודים, היא מ-1875.


טיפים למטיילים בליסבון:
טיפ 1: הסיור החינמי בליסבון הקלאסית צופה על השער ומספר עליו.

טיפ 2: ניתן לעלות במעלית לראש שער אוגושטה וזה גם מאד מומלץ (תמונות בהמשך). זו אחת מנקודות התצפית היפות ביותר של ליסבון וכמעט אף פעם אין שם תור. ניתן לרכוש כרטיסים לעלייה לשער אוגושטה באינטרנט.
טיפ 3: לו"ז הסיורים בפורטוגל הוא הדרך הנוחה והיעילה ביותר לתאם פעילויות לביקורכם בפורטוגל. 

שער אוגושטה הוא שער ניצחון, אבל לא במלחמה

לפריז יש שער ניצחון מפורסם, וגם למוסקבה, לרומא, לוושינגטון, לברצלונה, ללונדון, ניו יורק, ברלין ועוד ועוד מקומות בעולם. ראשיתו של המנהג לבנות שער ניצחון, או קשת ניצחון, באימפריה הרומית, שם היה מכבד הסנאט הרומי את המנצח בקרב או במלחמה בבניית שער. מאז, נבנים שערים שכאלה כדי להנציח הצלחות בשדה הקרב.

הידעתם? גם לישראל יש שערי ניצחון יפים ומרשימים. פרטים בהמשך, לקראת סוף הפוסט.

במקרה של השער של ליסבון, השער אינו מוקדש לשדה הקרב, אלא הוא סמל לבנייתה מחדש של העיר לאחר רעידת האדמה של 1755 שהרסה את העיר כמעט עד ליסוד והתאוששותה מאסון הטבע שפקד אותה.


שער אוגושטה של ליסבון הוא גם שער ניצחון בכדורגל

במשחק גמר אליפות אירופה בכדורגל (ה"יורו"), בו זכתה פורטוגל בשנת 2016, צפיתי ממרומי נקודת התצפית שבראש שער אוגושטה של ליסבון. השער הזה נחשב לשער הניצחון של העיר. איזה ניצחון? לו היה השער האדיר הזה נבנה לכבוד הגביע בו זכתה נבחרת פורטוגל היה הדבר מתקבל בהבנה, שכן הפורטוגלים שמחו שמחה אדירה עם הגביע, אלא שהשער דווקא מסמל ניצחון אחר, שלא בשדה הכדורגל ואף לא בשדה הקרב.


המלצה לעלות אל מרומי שער אוגושטה

בעבודות שיקום משנת 2014, הותקנה בתוך השער מעלית שמאפשרת לבקר במרפסת העליונה של השער, עם נוף מרהיב של כיכר המסחר והעיר התחתית של ליסבון. קנו כאן כרטיסים למרפסת העליונה של שער אוגושטה.

הנה תמונות שצילמתי ממקום נקודת התצפית, בעת משחק גמר אליפות אירופה בכדורגל (ה"יורו") 2016, בו זכתה כאמור פורטוגל. המחזה היה מדהים, עם נוף נהדר של כיכר המסחר, נהר הטז'ו, העיר התחתית של ליסבון, חורבות מנזר קארמו, רובע באירו אלטו, אלפמה, קתדרלת סה וטירת סאו ז'ורז'. פנטסטי!


שלושת הדמויות שבראש שער אוגושטה (במרכז)

הקבוצה האלגורית בראש הפסל, מציגה את התהילה הגומלת ומודה לגבורה ולגאונות.

את התהילה מסמלת האישה שבראש השער. גובהה 7 מ'. היא לבושה בגד פפלוס (ביגוד יווני מסורתי), עומדת על במה. היא אוחזת שני כתרים מעל ראשיהם של הגבורה והגאונות.

לשמאלה של התהילה ישובה אמזונה, אישה לוחמת, המסמלת את הגבורה. לראשה של האמזונה קסדה גבוהה עם עיטורי דרקונים, שהיו הסמלים של בית ברגנזה.

לימינה של התהילה ישובה הגאונות, עם פסל של יופיטר מאחורי ידו השמאלית. משמאלו דימויים של כתיבה ואמנות.


פסלי הדמויות ההיסטוריות בשער אוגושטה

השער מעוטר מעל העמודים בפסלים של ארבע דמיות היסטוריות. ארבעת הפסלים הללו הם יצירה של Víctor Bastos, פסל פורטוגלי בן המאה ה-19, שפיסל גם את פסלו של לואיש דה קמואש בכיכר שעל שמו בליסבון. אלה הפסלים שבשער אוגושטה מסמלים ארבעה גיבורים פורטוגלים לאומיים.

שתי הדמויות מצד ימין הן:

  • המרקיז דה פומבל – מנהיג ופוליטיקאי פורטוגלי, שהנהיג ושיקם את המדינה לאחר רעידת האדמה הקשה שהתרחשה בה ב-1755.
  • ואשקו דה גאמה – מגלה הארצות הפורטוגלי הנודע, שהיה הראשון להגיע ישירות בדרך הים מאירופה להודו.

שתי הדמויות מצד שמאל הן:

  • נונו אלברש פריירה – המפקד הצבאי העליון של פורטוגל במאה ה-14. לפרירה היה תפקיד מכריע במשבר בשנים 1383-1385 בו פורטוגל הצליחה להבטיח את עצמאותה מקסטיליה. בהמשך חייו הפך לנזיר. בשנת 2009 הוא הוכרז על ידי האפיפיור כקדוש.
  • ויריאטוס – מנהיג העם הלוזיטאני שהתנגד להתרחבות הרומית לשטחי מערב האי האיברי. הוא נחשב לראשון הגיבורים הפורטוגלים.

שתי הדמויות השרועות בצדדים מייצגות את נהר הדורו ונהר הטז'ו, שתי נהרותיה הגדולים של פורטוגל.


הצד האחורי של שער אוגושטה

בצידו של השער הפונה לרחוב אוגושטה הותקם בשנת 1941 שעון ענק מעוטר בדימויים מן הטבע. אם תתרחקו מהשער ותצעדו ברחוב אוגושטה לכיוון כיכר רוסיו, עצרו רגע להביט אחורה שוב בשער ולהתפעל מהאופן בו ניתן לראות את הפסל של פסל הפרש של ז'וזה הראשון שבלב כיכר המסחר, ממוקם ממש, אבל ממש, במרכז השער.


שער אוגושטה במדינת הגמדים

שער אוגושטה מופיע בחטף בסדרת הטלוויזיה "מסעי גוליבר" (Gulliver's Travels) משנת 1996, בסרטון הזה (0:09).


שני שערי ניצחון בישראל

מכירים את קשת אקה הומו? זוהי קשת אבן גדולה בירושלים החוצה את רחוב ויה דולורוזה, הקשת מהווה את חלקו המרכזי של שער ניצחון שהוקם לכבוד הקיסר הרומאי אדריאנוס.

קשת אקה הומו

בתל שלם שבעמק בית שאן התגלה בשנת 1977 קבר שהיה בנוי משברים של לוחות הנושאים שרידי כתובת גדולה בלטינית. זו הייתה כתובת שנקבעה בחזיתו של שער הנצחה לאדריאנוס. מניחים שהשער הוקם לרגל סיום המלחמה הקשה כנגד המורדים היהודיים והכרזת הסנאט הרומי על ניצחונו של אדריאנוס בשנת 136 לספירה.

ושער ניצחון בתל אביב, אי מתי?

תגובות

דֶני סלע (אשה)
תודה רבה, החכמתי. נעים מאד לקרוא.
יהודית אברהמי
אין כמוך. תודה רבה רבה! אנחנו שוקדים על הספרים וכבר מאוד מתרגשים

כתיבת תגובה