מגדל בלם הוא אחד מהאתרים ההיסטוריים החשובים של פורטוגל ואחת מאטרקציות התיירות הבולטות של ליסבון. ביקור במגדל הזה הוא מסע בזמן לתקופה בה פורטוגל שלטה בימים ויצאה להפלגות הרפתקניות באוקיינוסים.


טיפים למטיילים במגדל בלם, ליסבון:
סיור הליכה בעברית בבלם יביא אתכם אל מגדל בלם.
מומלץ להגיע לרובע בלם של ליסבון בהפלגה, על סיפון "האונייה הצהובה". הנופים פנטסטיים והחוויה נהדרת!
 ילדים ייהנו במיוחד לבקר במגדל, וגם הילדים ברוחם! כיף לרוץ במדרגות הלולייניות, להשתחל בתעלות הצרות, להתפעל מהתותחים הרבים ולהציץ מן הצריחים הגבוהים.


מגדל בלם, ליסבון
מגדל בלם, ליסבון

הביקור במגדל בלם המפורסם, ברובע בלם של ליסבון, היה עבורי מרתק, כיף אמיתי. זה היה מסע בזמן לתקופה בה פורטוגל שלטה בימים ויצאה להפלגות הרפתקניות ליבשות חדשות. למרות שיסודות המגדל איתנים, הוא מעורר תשוקת מסעות, חדוות נוודות ומפגש עם תרבויות שונות ואקזוטיות. בקיצור, דברים שמדליקים אותי! התיישבתי מיד, אם כך, לכתוב ולשתף בשמחה ברשמיי.


במגדל בלם, בסיור ברובע בלם

כדאי להיכנס למגדל בלם? או מספיק ליהנות ממנו רק מבחוץ?

הכניסה למגדל בתשלום. רבים מהתיירים שמגיעים למגדל בלם, אינם נכנסים למגדל ומסתפקים בהתרשמות מיופיו החיצוני. אפשר להבין זאת, לאור התור הארוך שמשתרך בכניסה.

התור בכניסה למגדל בלם
התור בכניסה למגדל בלם

זאת ועוד, לאחר שמסיימים לעמוד בתור הארוך שבכניסה, יש תור שני, בתוך המגדל. זהו התור לטיפוס לראש המגדל (בשל סיבות של בטיחות, הגישה לראש המגדל מוגבלת ל-120 אנשים בלבד, והדבר גורם לתור נוסף, שני, בתוך המגדל). הייתי צריך לעמוד זמן ממושך מדי בתור הזה לפני שיכולתי לעלות לראש המגדל.

בכל זאת, אם יש לכם זמן ואם אתם סקרנים להתרשם מממלוא יופיו ועוצמתו של המעוז, אני ממליץ בחום על הביקור במגדל.

התור השני, בתוך מגדל בלם, שהוא התור לטיפוס לראש המגדל
התור השני, בתוך מגדל בלם, שהוא התור לטיפוס לראש המגדל

הצורך הצבאי במגדל בלם

בימי שלטונו של המלך ז'ואאו השני, במחצית השנייה של המאה ה-15, אניית מלחמה (ה-Grande Nau) אבטחה את פתחו של נהר הטז'ו. הגנה על ליסבון ואבטחת הגישה מן הים אל העיר הפכה להכרח, ועל כן ציווה המלך בסוף המאה ה-15 על בנייתו של מבצר חזק, שיחליף את הספינה, יגן על שפך הנהר וישמש גם שער ימי רשמי וטקסי לליסבון. בסופו של דבר היה זה המלך מנואל הראשון שיישם את הצעות של קודמו והקים את הביצור הצבאי הזה. בניית המגדל נמשכה שש שנים, מ-1514 עד 1520.

מגדל בלם השתמש במערכת ארטילריה שהייתה חדשנית לאותה התקופה. באיזור המבודד של קומתו התחתונה של המבצר, מתחת לקו המים, היה המקום שבו אוחסנו אבק השריפה והציוד הצבאי. קומת הסוללה התחתונה של המגדל העניקה מפלס ראשון של כוח אש, וכיום ניצבים בה 17 תותחים מרשימים. קומת הסוללה העליונה סיפקה מפלס שני של כוח אש. שני מפלסי כוח האש הלל, בשילוב כדורים שמקפצים על פני משטח המים, העניקו טווח ירי גדול ויכולת אסטרטגית לשלוט על הים הפתוח. התרשמתם? גם אני, ויותר מכך אני מבסוט שתותחיו הרבים של המגדל נדמו ושכיום הוא משמש לצרכי תיירות. עדיף ככה, לא?

תותח במגדל בלם
תותח במגדל בלם

המגדל היה חלק ממערכת הגנה בשפך הטז'ו, שכללה שני ביצורים נוספים – Forte de São Sebastião da Caparica ("המגדל הישן", Torre Velha), על הגדה השמאלית של נהר הטז'ו, ממול לבלם, ומגדל נוסף ששמו Torre de Santo António de Cascais (Baluarte de Cascais).

מערכת ההגנה העתיקה שמגדל בלם הוא חלק ממנה
מערכת ההגנה העתיקה שמגדל בלם הוא חלק ממנה

מראה אחרון של המולדת, סימן ראשון של בית

למגדל בלם היה תפקיד חשוב בעידן התגליות הפורטוגלי והוא מסמל את גישתה של פורטוגל לאוקיינוס האטלנטי. המגדל היה נקודת ההתחלה של מסעות ימיים רבים מעידן התגליות. עבור המלחים היוצאים אל הים זהו היה המראה האחרון של מולדתם, ועבור אלה השבים היה המגדל הסימן הראשון של הבית.

מגדל בלם, מקום של פרידה וגעגועים
מגדל בלם, מקום של פרידה וגעגועים

מגדל בלם – יצירת מופת מנואלית

המגדל נבנה בצורת חרטום אונייה הבולטת לתוך המים. מבנה המגדל נראה כירכתיה של ספינת קרוולה שצידה המוגבה סמוך ליבשה.

יופיו של מגדל בלם טמון קודם כל בקישוטים החיצוניים שלו. המגדל הוא יצירת מופת של הסגנון המנואלי הפורטוגלי, שהושפע מהמסעות הימיים של פורטוגל בעידן התגליות.

צדו של המגדל הפונה לנהר הוא העשיר ביותר מבחינת אדריכלית (וכדי לראותו יש להיכנס למגדל, או לשוט בנהר).

צדו של המגדל שפונה לנהר
צדו של המגדל שפונה לנהר

המגדל מעוטר באלמנטים מנואליים אופיניים דוגמת צלבי מסדר ישו, ספירות ארמילריות וחבלים שזורים. אבני גיר (limestone) בצבע בז'-לבן שנאספו לצורך בניית מנזר ז'רונימוש (אף הוא מבנה מנואליני מובהק), שימשו גם לבניית המגדל. במהלך השנים המגדל שופץ וחלקים ממנו שונו ועוצבו מחדש, ועל כן הוא כולל גם תוספות מאוחרות, של הסגנון הניאו-מנואלי.

חבלים שזורים במגדל בלם
חבלים שזורים במגדל בלם

מלבד אדריכלות מנואלית, ניתן לראות במגדל השפעות סגנוניות נוספות. יפה במיוחד לראות את ההשפעות המורית על המבנה, בעיקר במרפסות ובכיפות המצולעות של מגדלי השמירה. האדריכל שתכנן את המגדל, פרנסיסקו דה ארודה, בנה מספר מבצרים פורטוגזיים במרוקו.

עמדות שמירה במגדל בלם
עמדות שמירה במגדל בלם

חלקי המבנה

רוחבו של המגדל כ-12 מטרים וכ-30 מטרים גובהו. המבנה מורכב משני חלקים.

החלק הראשון, בחלק התחתון של המגדל, הוא מוצב הגנתי עשוי מלבן;

החלק השני הוא מגדל בעל ארבע קומות. קומת המסד, בגובה קו המים, שימשה כמחסן תחמושת. אל יתר קומות המגדל, ניתן להגיע אליהן באמצעות מדרגות לוליניות.

קומת חדר המלך היא המעניינת ביותר בבניין, שכן היא מובילה לאכסדרה רנסאנסית אלגנטית, ממנה אפשר להנות גם ממבט מרשים מלמעלה על המרפסת התחתנונה של המגדל, וגם מיופיו של נוף הנהר.

בקומת הקפלה ניתן לצפות בסרט קצר המציג את ההיסטוריה של המגדל.

בקומה העליונה ישנה מרפסת תצפית גבוהה ונהדרת, עם צריחים קטנים שניתן להיכנס אליהם, להביט מהם אל הנהר והאופק ולהרגיש כמו חייל בצבאו של המלך מנואל בעידן התגליות!

מרפסת התצפית בראש מגדל בלם. הרבה אנשים!
מרפסת התצפית בראש מגדל בלם. הרבה אנשים!

פסלים במגדל בלם

שמו הרשמי של המגדל הוא "מבצר וינסנט הקדוש", לכבודו של הקדוש הפטרון של ליסבון. המגדל מעוטר, על כן, בפסל של וינסנט הקדוש, המשקיף לעבר היבשה. עוד משקיף מן המגדל אל היבשה, יחד עם וינסנט, פסל של המלאך מיכאל, המלאך השומר של פורטוגל.

פסל נוסף, מצידו של המגדל הפונה לנהר, הוא של "המדונה והילד מבלם". באנגלית מצאתי התייחסות לאותו הפסל כדימוי אמנותי ל-Our Lady of Safe Homecoming. התרגום החופשי שלי הוא "גבירתנו של השיבה הביתה בבטחה". זהו סמל להגנה על הספנים במסעותיהם. האסוסיאציה החופשית והיצירתית שלי היא "בוא בשלום נפתחות חצרות, ערכנו שולחן והדלקנו נרות, ובטרם יושר מזמור, נחכה לך שתחזור".

פסל "המדונה והילד מבלם"
פסל "המדונה והילד מבלם"

המלך מנואל הראשון היה חבר מסדר ישו, ועל כן צלב המסדר מופיע מפוסל פעמים רבות על המעקים. הצלבים סימלו את כוחו הצבאי של המלך מנואל, שכן אבירי מסדר ישו השתתפו במספר ניצחונות צבאיים בתקופה ההיא.

צלבי אבירי מסדר ישו על מעקות המגדל

בבסיסי צריחי המגדל ניתן לראות דמויות של חיות, כולל קרנף. זהו כנראה הקרנף ששלח המלך מנואל הראשון לאפיפיור לאו העשירי ב-1515. הקרנף הזה שווה פוסט נפרד, וארחיב עליו שם, אבל בינתיים אציין שהקרנף של מגדל בלם נחשב לפסל הראשון של חיה שכזו באמנות המערב אירופאית!

הקרנף של מגדל בלם
הקרנף של מגדל בלם

מדוע מגדל בלם קרוב ליבשה?

המגדל ממוקם כיום קרוב מאד לגדת הנהר. בשעת גאות, מקיפים מי ים את המגדל, וכשהים בשפל, מוקף המגדל יבשה.

מדוע קרוב המגדל כל כך לגדת הנהר? ישנם הטוענים שהמגדל נבנה במרכז הנהר, ובמשך השנים התקרב לחוף בשל שינוי כיוונו של הנהר בגלל רעידת האדמה של 1755, אך זו טעות. המגדל נבנה על סלע בזלתי קטן בנהר הטז'ו, מרחק קצר מקו גדת הנהר של ליסבון. עבודות פיתוח על גדות הנהר הן שהאריכו את קו החוף במשך הזמן בהדרגה, ובעקבות כך הגדה התקרבה אל המגדל.

מגדל בלם, קרוב מאד לגדות הנהר
מגדל בלם, קרוב מאד לגדות הנהר

בית כלא, עמדת מכס, תחנת טלגרף, מגדלור

בשנת 1580, כשפלשו כוחות ספרדיים לפורטוגל במהלך המאבק על כתר פורטוגל, חיל המצב הפורטוגלי של המגדל נכנע לכוחות הספרדיים לאחר מספר שעות של קרב.

לאחר התבוסה, עד שנת 1640, בתקופה שבה מלכי ספרד מלכו על פורטוגל, שימשו מרתפי המגדל ככלא פוליטי. בכלא נאסרו יריבים ליברליים ואישים חשובים ובעלי השפעה מאותה התקופה. ניתן לבקר כיום בתאי הכלא במרתף המגדל, חוויה שאותי צמררה.

בהמשך שימש המגדל גם כנקודת מכס (1655), תחנת טלגרף (1810) ומגדלור (1865).

דגם מיניאטורי של המגדל, שמוצג ממש ליד המגדל ומטיילים נהנים לצלמו
דגם מיניאטורי של המגדל, שמוצג ממש ליד המגדל ומטיילים נהנים לצלמו

אתר מורשת עולמית ואחד משבעת פלאי פורטוגל

מגדל בלם הוא אחד מהאתרים ההיסטוריים החשובים של פורטוגל ואחת מאטרקציות התיירות הבולטות של ליסבון. המגדל הוכרז על ידי ועדת המורשת העולמית של אונסק"ו (ארגון החינוך, המדעו התרבות של האומות המאוחדות) כאתר מורשת עולמית, בזכות חשיבותו המיוחדת למורשת המשותפת לאנושות.

בשנת 2007 צורף המגדל לרשימת "שבעת פלאי פורטוגל". מנזר ז'רונימוש שבבלם, אגב, נמצא גם ברשימה. יתר הפלאים נמצאים מחוץ לליסבון, ברחבי פורטוגל.

מגדל בלם, ליסבון

תגובות

כתיבת תגובה